Startsida
Skådespelaren
Film & TV
Kina
Teater
Djävla karl
Regi
Kontakt
LENNART R SVENSSON
Tel 070-55 33 000
lennart@svenssonsgester.se

DJÄVLA KARL!!!

EN MUSIKALISK ENMANSFÖRESTÄLLNING

om August Strindberg och manliga attityder.

I denna poetiska, komiska och känslostarka föreställning får vi möta Strindberg nergången och ensam. Han berättar för oss om sitt liv, om sin mamma och pappa och om sina tre före detta fruar. Han talar om hur det är att vara författare. Och om hur förträfflig han är. Och om sin kärlek. Och om sina kvinnor. Kvinnor...

I föreställningen sjunger Lennart nio sånger med texter av August Strindberg och musik av Gunnar Edander.

Föreställningen hade premiär i november 1992 på Klara soppteater och har hittills spelats över 270 ggr, både på svenska och engelska. Djävla Karl!!! har turnerat i 16 länder och då oftast spelats på engelska under namnet HELLUVAGUY!. Den har blivit mycket väl mottagen och fått fina recensioner och priser. I S:t Petersburg fick Djävla karl!!! festivalens specialpris för bästa manus, regi och skådespeleri!

Föreställningen är på en knapp timme och kan bokas genom lennart@svenssonsgester.se.

Idé och improvisationer: Lennart R Svensson
Manus, texter och regi: Agneta Elers-Jarleman
Texter och sångtexter: August Strindberg
Diktbearbetning, musik och piano: Gunnar Edander
Scenbild och kostym: Monica Elers
Ljus, ljud och gitarr: Lars Engman
Gitarr: Homero Alvarez
RECENSIONER:

Sverige
"Titanen är skapad...en fullständigt magisk gest. ...underhållande soppteater av bästa styrka!"
Dagens Nyheter

"Publiken viker sig. ...humor och värme... ...absolut sevärd..."
Svenska Dagbladet

"En underbar föreställning!!!"
Aftonbladet

"I genren " small is beautiful", är det stort!! Man får fara till Bouffes du Nord i Paris för att finna maken till ambitiös publik som köar snörrätt en dryg halvtimme före insläpp!"
Expressen

Inslag i Lokal-TV:


 
"Hypnotiserande skådespeleri!! Sällan har jag hört någon förvalta hans texter och hans starka och böjliga språk så väl som Lennart R Svensson... Musiken är starkt atmosfärgivande och stryker under orden så att de börjar lysa. Lennart R Svensson genomför alla sina förvandlingsnummer med en exakt känsla för var brytpunkten finns, var gränsöverskridandet ska ske. Det är skådespelarkonst av ett hypnotiserande slag!"
NSD, Luleå

USA
"Strindberg och Svensson står för underhållning på högsta nivå- både på engelska och svenska!!"
Nordstjernan, San Fransisco

"En drabbande, rolig och rörande gestaltning av Lennart R Svensson!"
Vestkusten, San Diego

Makedonien
"Att skandinaver kan vara både charmanta och "hjärtekrossare", trots att man vanligtvis uppfattar dem som "kyligt tillknäppta", visar Lennart R Svensson i pjäsen "Djävla karl!". På en tom scen, med endast en barstol och en mikrofon, lyckas han fånga publikens och t.o.m. festivaldirektörens intresse!"
Skopjes ledande dagstidning

Ryssland
Vid 6 internationella teaterfestivalen "Baltic House" 19-28 april 1996 i St. Petersburg Tilldelas " Djävla karl" Juryns specialpris för: Sitt orginella skådespeleri, manus och regi!!

Finland
"Lennart R Svenssons kärvt medkännande, ironiskt avväpnande och roliga tolkning är närvarande och definitivt ingen aktningsfullt avporträtterad myt! Med små exakta medel åskådliggör Svensson de tvära kasten i Strindbergs personlighet - en närhet skapar demonen! ...En sjudjävla karl!!! ...intensiv, medryckande och vansinnigt rolig! " Hufudstadsbladet, Helsingfors

"Han ser ut som Strindberg, han är Strindberg, men samtidigt erövrar han sin publik likt en modern casanova med glimten i ögat!!"
Helsingin Sanomat, Helsingfors

Skottland
"...en praktfull musikalisk enmansföreställning....ett gnistrande, skarpsinnigt porträtt.... Dessa kast - ena stunden lamslagen av romantisk passion, nästa ylande och vild av smärtsam hämd - är briljant hopvävt och förmedlat av Lennart R Svensson... ...en ytterst fängslande föreställning!"
The Herald

"...vi fick god soppa till men enbart föreställningen, texten och musiken är värt varenda öre. Lennart R Svensson, som spelar Strindberg, är en kraftfull, fängslande skådespelare vars mångsidighet spänner från maniska ögonblick till gripande stämningar av övergivenhet. ...alla delar smälter samman till ett genuint rörande och upplysande stycke teater."
The Scotsman

Danmark
"Svensk skådespelarkonst av stort format! ...Lennart R Svenssons charm och enastående förvandlingskonst!"
Politiken, Köpenhamn

"Den skärpta texten i samarbete med Lennart R Svenssons medvetet och eftertänksamma utspel gör detta till något elektrifierande och angeläget! Gunnar Edander har gjort musiken....briljant!!! "
Berlingske Tiende, Köpenhamn

"Ett nummer i världsklass!!"
Information, Köpenhamn

Estland
"Fullt av snille och spänning från början till slut!"
Sirp, Tallin

Litauen
"... våran publik kan bli chockad av sån här öppen teater. Lennart R Svensson är en ytterst proffesionell skådespelare..."
Lietuvos Rytas

".. en tonträff i genren, en känslighet i spelet och skådespelarens talang, kroppsspråk och en mikrofon är allt som behövdes för att skapa en mycket kraftfull föreställning. Både på svenska och engelska."
Respublika

"Efter att ha sett Lennart R Svensson i " Djävla Karl!!! " tvivlar jag på att någon Litauisk skådespelare någonsin skulle kunna prestera en sådan osammanhängande men idestark och djupt tragisk och ironisk dramatik så elegant som han gjorde!!"
Respublika